Sokobanja 2020.

 

 

    sokobanja.jpg


Sokobanja se nalazi u jugoistocnoj Srbiji u kotlini, izmedu planina Ozren /1117m/ i Rtanj /1560m/ na obalama reke Moravice, na nadmorskoj visini od 400 metara. Sokobanja je autoputem udaljena od Beograda 230 kilometara, od Niša 60. Jedno je od najposecenijih mesta u zemlji i spada u red renomiranih turistickih centara sa najdužom tradicijom organizovanog turizma od punih 167 godina.


ISTORIJA
O Sokobanji, kao naselju, postoje tragovi još iz doba neolita. Bili su ovde i Rimljani, a 1398. godine u Sokobanju su stigli i Turci. Banju pominje još Konstantin Filosof u biografiji despota Stefana Lazarevica, a opisivali su je i Evlija Celebija, turski geograf Hadži Kalfa, Vuk Karadžic, Feliks Kanic...

 

ZDRAVSTVO
Kao prirodno lecilište, Sokobanja je poznata još od doba Rimljana, a prvi pisani podaci o njenoj lekovitosti datiraju iz 1672. godine. Umirujuce dejstvo umereno kontinentalne klime, visoka koncentracija kiseonika, ozona i negativnih jona u vazduhu, odsustvo aerozagadenja, malo magle i vetrovitih dana uz povoljan atmosferski pritisak i umerene padavine, prisustvo specificnih elemenata u vazduhu i oligomineralnim vodama koje se koriste za kupanja i inhalacije, uslovili su da Sokobanja predstavlja idealno mesto za banjsko - klimatski tretman razlicitih bolesti i stanja. Sokobanja je danas poznati zdravstveni centar sa više ustanova: Specijalna bolnica za prevenciju, lecenje i rehabilitaciju nespecificnih plucnih bolesti, Prirodno lecilište "Banjica", Specijalna bolnica za plucne i ocne bolesti i tuberkulozu "Ozren" i Dom zdravlja. U ovim zdravstvenim ustanovama radi preko 100 lekara, medu kojima veci broja specijalista, i oko 250 drugog medicinskog osoblja. Ustanove imaju savremenu medicinsku opremu i postižu znacajne rezultate u lecenje.

 

SPECIJALNA BOLNICA OZREN
Specijalna bolnica za plucne i ocne bolesti i tuberkulozu "Ozren" pocela je sa radom 1935.godine. 1. januara 1942. godine otvara se u okviru bolnice Državno lecilište za plucne oblike tuberkuloze. Izuzetni prirodno klimatski uslovi kakvi postoje malo gde u svetu, bili su glavni razlog da se 1956. godine “ otvori i ocno odeljenje za lecenje tuberkuloze ociju i drugih hronicnih oboljenja vida. 1965. godine formirane su pneumoftiziološka, internisticka, oftalmološka, neuropsihijatrijska, fizijatrijska i stomatološka služba. Tokom sedamdesetih i osamdesetih godina, bolnica se oprema i drugim savremenim aparatima i opremom i uz otvaranje još nekih sektora i službi uputpunjuje mogucnosti dijagnostikovanja i lecenja kako tuberkuloze tako i ostalih plucnih bolesti. Danas bolnica na Ozrenu raspolaže sa 280 postelja koje su angažovane od Fonda zdravstvene zaštite Republike Srbije. Najveci broj pacijenata i dalje cine oboleli od plucne tuberkuloze. Oko 60 % bolesnika je sa podrucja grada Beograda, 20% iz Niškog regiona, a ostali dolaze iz cele Srbije. Bolnica je solidno opremljena medicinskom tehnikom i opremom koja pomaže u dijagnostikovanju i lecenju pre svega tuberkuloze, drugih plucnih, kardiovaskularnih i ocnih oboljenja oboljenja. Mikrobiološka i biohemijska laboratorija pružaju usluge kako stacionarnim tako i ambulantnim pacijentima. Na Ozrenu danas radi 22 lekara razlicitih specijalnosti – 11 pneumoftiziologa 3 specijalista interne medicine, 2 oftalmologa, radiolog, fizijatar, mikrobiolog, specijalista medicinske biohemije, dok se dva lekara trenutno nalaze na specijalizaciji, – 55 medicinskih tehnicara, 2 rentgen tehnicara 8, fizioterapeuta i 16 laboranata.

 

SPECIJALNA BOLNICA SOKOBANJA
Specijalna bolnica "Sokobanja" je naucnonastavna baza pri Medicinskom fakultetu u Nišu i jedina je ustanova u Sokobanji koja ima odobrenje Ministarstva zdravlja za primenu prirodnih faktora u lecenju.Specijalna bolnica postiže znacajne uspehe u radu sa decom i odraslima zahvaljujuci korišcenju jedinstvene kombinacije lekovitih darova prirode i dostignuca moderne medicine. Opremljenost bolnice savremenim aparatima, narocito za ispitivanje plucne funkcije, laboratorije, rentgen kabinet, stacionarni deo sa odeljenjima za prevenciju, poluintenzivnu i intenzivnu negu, blok za respiratornu i opštu lokomotornu rehabilitaciju, kao i tim od 50 medicinskih radnika (35 lekara specijalista) omogucavaju brzo postavljanje dijagnoze i uspešan tretman.

 

 


INDIKACIJE:
- Bolesti disajnih organa kod dece i odraslih (bronhijalna astma, akutni hronicni bronhitis, bronhiektazije, emfizem, akutna i hronicna respiratorna insuficijencija, sinusit, druge ceste respiratorne infekcije i alergijske manifestacije - narocito kod dece).
- Reumaticne bolesti (reumatizam perifernih zglobova i kicmenog stuba, vanzglobni reumatizam itd.)
- Posttraumatska stanja (kontrakture, stanja posle distorzije, luksacije, preloma)
-Hronicna ginekološka oboljenja
- Neuralgije, radiokuliti, stanja posle povrede perifernih nerava, neuroze
- Lakši oblici Parkinsonove bolesti
- Stres sindrom i menadžerska bolest
- Psihicka i fizicka iscrpljenost
- Lakši oblici hipertenzije

 

Sokobanja je tokom cele godine mesto gde se održavaju brojne sportske, kulturne i turisticke manifestacije, kao što su "Prva harmonika Srbije i Crne Gore", Medunarodni salon ekološke karikature, umetnicka kolonija "Sokograd", "Zlatne ruke Sokobanje", "Sveti Jovan Biljober", "Banjsko kulturno leto" i druge.


Tokom letnje sezone postoji mogucnost kupanja na uredjenim kupalištima na reci Moravici, Bovanskom jezeru i veštackoj akumulaciji u klisuri Moravice, koje pruža uslove i za ribolov . 
Gosti Sokobanje imaju mogucnost za lov, s tim da se organizuju i specificne lovne ture, kao što su lov foto-aparatom i kamerom, lov sa branjem lekovitog bilja i lov sa boravkom i spavanjem u starim planinskim kucama.


U okolini Sokobanje se nalaze brojna izletišta. Šumskim i asfaltnim stazama se može dodi do Oštre Cuke, najvišeg vrha Ozrena (1.117 m). Ozrenskim stazama dolazi se do manastira Jermencic, "Tatomirovog grada" i Ozrenske pecine, duge 580 m. U blizini je vodopad Ripaljka, visine 11 m, koga gradi reka Gradašnica. U ozrenskim livadama sakriven je izvor "Đerdelez", poznat još u tursko doba. Planina Rtanj je poznata po lekovitom bilju. 
Kalinovica je izletište sa bukovom šumom, izvorom hladne vode i restoranom koji radi u letnjoj sezoni. Nedaleko od izletišta Lepterija nalaze se ostaci utvrdenja "Soko-grad". "Vrmadžanski grad" se nalazi 2 km od Rtnja, u blizini istoimenog jezera, koje je pogodno za riblolov.


Izvor reke Moravice se nalazi 15 km od Sokobanje, pravcem prema Knjaževcu i predstavlja jedinstven prirodni fenomon, jer reka nastaje od više izvora koji se ne mogu uociti. 
Sesalacka pecina se nalazi nedaleko od sela Sesalca, bogata je pecinskim nakitom i uredena je za posetioce.


Banja Jošanica se nalazi 16 km severozapadno od Sokobanje. Poznata je po izvorima lekovite vode i peloidu, koji pomažu u lecenju zapaljenja bubrega, peska i kamena u bubregu, hronicnog zapaljenja želuca, žucnih puteva i dvanaestopalacnog creva, oboljenja mokracnih kanala, šecerne bolesti, anemije, neuroze i kožnih bolesti.

 

  

 

WELLNESS CENTAR SOKO TERME

 

 

 

 Novootvoreni wellness centar “Soko Terme” u Sokobanji. Na samo 300 m od centra grada, u naselju poznatijem kao “Limun banja”, svoja vrata otvorio je garni hotel i wellness centar sagrađen u grčko-rimskom stilu. Svojim izgledom vratiće Vas kroz vekove i pokazati kako se nekada uživalo na dvoru. Elegantno i moderno opremljene superior sobe obećavaju Vam opuštajuće momente i odmor sa puno komfora. Svaka soba je sa kupatilom (TWC, fen), LCD TV, mini barom, sefom, telefonom i Wi-Fi internetom.


Usluga u garni hotelu je noćenje sa doručkom. Standard kvaliteta soba može zadovoljiti i goste sa najistančanijim ukusom.

 

Restoran je sa raznovrsnom gastronomskom ponudom. Pored specijaliteta inostrane kao i tradicionalne srpske kuhinje neponovljivog ukusa, domaćih i stranih pića, preporučujemo Vam domaća vina iz podruma porodice Milojević.

 

Luksuzno opremljen wellness centar urađen je po najvišim svetskim standardima. Za sve goste željne rekreacije, poboljšanja kvaliteta života, zdravlja i opšteg stanja duha i tela, na raspolaganju su bazeni sa toplom banjskom vodom (39°C) koji rade tokom cele godine, kao i brojni prateći sadržaji:

 

finska sauna, parno kupatilo, tursko kupatilo, slana soba, jaccuzzi,
Kozmetički salon (pedikir, manikir, depilacija...),
fizioterapeutski blok (razne vrste masaža - relaks, aroma, kraljevska, sportska, tajlandska, turska...)
Garra Rufa ribice (“Doctor Fish” piling ribicama koje ugodno utiču na zdravu i isto tako na obolelu kožu),
fitness i mini teretana...

 

Superior sobe sadrže: kupatilo (fenTWC),“francuski“ ležaj (200cm x160cm)ili dva odvojena singl ležaja, LCD TV sa kablovskim programom, A/C, telefon, mini bar, sef, wi-fi internet, mogućnost jedne fotelje na razvlačenje.

 

Deluxe soba sa kaminom “Kupidon“ (za 2 do 4 osobe) sadrži: kupatilo(TWC, jacuzzi,fen), “francuski“ ležaj (200cm x160cm), garnituru na razvlačenje, kamin sa ložištem, LCD TV sa kablovskim programom, A/C, telefon, mini bar, sef, wi-fi internet i terasu sa pogledom na grad.

 

Deluxe soba „Aqua“ (za 2 do 4 osobe) sadrži: kupatilo (TWC, fen), “francuski“ ležaj (200cm x160cm), garnituru na razvlačenje, akvarijum sa ribicama, LCD TV sa kablovskim programom, A/C, telefon, mini bar, sef, wi-fi internet.

 

Cene su izražene po osobi dnevno na bazi noćenja sa doručkom

Usluga Superior soba Deluxe soba "Kupidon" Deluxe soba "Aqua"
Dnevno po osobi  3.500 5.500  5.500 
Usluga ND po osobi-vikendom  4.000 6.000  6.000 

Cene su izražene u dinarima, sa uračunatim PDV-om, po osobi po noćenju. Cenovnik nije važeći praznikom (Nova godina, Božić, Uskrs, Prvi maj) i ukoliko je 1 osoba u sobi.

Pravilo za 1/1 - Doplata za 1/1 sobu je 500,00 din radnim danom. Vikendom (petak/subota) cena za SUPERIOR sobu je 8.000,00 din, za DELUXE sobu 12.000,00 din.

 

CENA UKLJUČUJE:

 

  • Uslugu na bazi noćenja sa doručkom;

 

  • Pristup i i neograničeno korišćenje wellness sadržaja (slana soba, parno kupatilo, tuševi sa banjskom vodom, sauna, tropske kiše, fitness centar), kao i neograničeno korišćenje bazena sa termomineralnom vodama. Radno vreme wellness centra za goste hotela je svakog dana od 08:00h do 20:00h. Gost je u obavezi da nosi specijalnu narukvicu tokom čitavog boravka u hotelu.

 

CENA NE UKLJUČUJE:

 

  • Boravišnu taksu 70 din.(dnevno po osobi) osiguranje 10 din (dnevno po osobi) i jednu prijavu/odjavu u iznosu od 10 dinara. Po odluci SO Sokobanja, BTO plaćaju svi stariji od 15 godina, a deca od 7 do 15 godina plaćaju 50% cene BTO. Osobe sa invaliditetom, strani državljani koji su po međunarodnim konvencijama i sporazumima  oslobođeni  plaćanja takse, kao i lica koja neprekidno borave u objektu za smeštaj duže od 30 dana oslobođeni su plaćanja boravišne takse;
  • Korišćenje bade-mantila se naplaćuje 500,00 din. za sve vreme boravka.
  • Ostale individualne troškove.

 

USLOVI PLAĆANJA:

 

  • za potvrdu rezervacije obavezan avans od 30%-50%. Ostatak najkasnije 15 dana pre polaska.

 

POPUSTI ZA DECU:

 

  • Deca  do 1 godine BESPLATNO
  • Deca od 0 do 5 godina plaćaju 50% od cene u pratnji jedne ili dve odrasle plative osobe i imaju doručak u hotelu.
  • Deca od 5 do 12 godina na sopstvenom ležaju plaćaju 70% od cene u pratnji jedne ili dve odrasle plative osobe i imaju doručak u hotelu.
  • Roditelj je dužan da pokaže zdravstvenu knjižicu deteta

 

 

HOTEL "MORAVICA" *** 


Nalazi se na prelepom vidikovcu Iznad Sokobanje. Raspolaže kongresnom dvoranom, nacionalnim restoranom, letnjim terasama, teretanom, sportskim terenima. U ovom hotelu cesto je odsedao poznati nobelovac Ivo Andric tako da se hotel ponosi njegovom spomen sobom.

 

Cene su izražene po osobi dnevno,osim za apartman gde je cena za dve osobe, za sobu bez klime i tv-a

 Smeštaj Standard
1/2 apartman ND 4.600 
1/2 apartman PP 4.900 
1/2 apartman PA 5.300 
1/1 soba ND 2.300 
1/1 soba PP 2.500 
1/1 soba PA 2.700 
1/2 soba francuski ležaj ND 2.300 
1/2 soba francuski ležaj PP 2.500 
1/2 soba francuski ležaj PA 2.700 
1/2 soba ND 2.100 
1/2 soba PP 2.300 
1/2 soba PA 2.500 
1/3 soba ND 1.900 
1/3 soba PP 2.000 
1/3 soba PA 2.200 

 

 

CENA PANSIONA ZA DECU DO 10 GODINA

 

1.Deca do tri godine imaju besplatan boravak.

 

2.Deca od 3-10 godina plaćaju 50 % od cena usluga.

 

3.Deca od 7-15 godina plaćaju 50% od boravišne takse.

 

 

 

CENA PANSIONA PO POSEBNIM USLOVIMA

 

7.Korišćenje klime po sobi dnevno…………......400,00

 

BORAVIŠNATAKSA-(dnevno po osobi).......... 70,00

 

OSIGURANJE           (dnevno po osobi)……....  15,00

 

(Hotel zadržava pravo promene BT na dan korišćenja usluga,po odluci SO)

 

 

 

 

Način plaćanja:

 

Prilikom rezervacije 30% avansa, ostatak 10 dana pre polaska gotovinski, uplatom na žiro račun agencije, čekovima građana uz uvećanje 2% na mesečnom nivou.

 

 

 

 

 

 

 

011/22-82-051

011/22-82-052

011/317-42-09

011/22-74-579

065/22-82-051

bglucky@gmail.com

bglucky07@mts.rs

VIBER: 065/22-82-051

Radno Vreme

LETNJE

PONEDELJAK - PETAK: OD 09-18h
SUBOTOM: OD 10-14 h

ZIMSKO

PONEDELJAK – PETAK: OD 09–17h
SUBOTOM: OD 10–14h

bonitetna

logo
 

 

WizzAir Prodaja Avionskih Karata
Najnovije Vesti Blog iz Turizma
Prevoz do Crne Gore
Autobuska Linija za Grcku
putno osiguranje

bglucky travel agencija
Putem Skypa

utas

Ukupno: 480

Danas: 480

Juče: