Skadarsko jezero

 

  

Zivopisno i po mnogo cemu jedinstveno Skadarsko jezero smjestilo se u zetso-skadarskoj kotlini, zadrzavajuci rijekom Bojanom kontakt sa Jadranskim morem, od kojeg ga je u dalekoj proslosti odvojio lanac visokih planina.

...Sa povrsinom od 370 do 530 km2, zavisno od vodostaja, predstavlja najvece jezero na Balkanu. Crnoj Gori, odnosno SR Jugoslaviji, pripadaju 2/3 jezera dok je 1/3 na teritoriji Republike Albanije. Crnogorski dio jezera sa priobaljem, povrsine 40.000 ha, proglasen je Nacionalnim parkom 1983. godine.

...Odvaja se od ostalih nacionalnih parkova kao podrucje sa izrazitim limnoloskim karakteristikama, izuzetnim bogastvom ornitofaune i ihtiofaune i bujnom vegetacijom mocvarnog tipa. Predstavlja jedan od najinteresantnijih biotopa ovog podrucja.

...Samo jezero je kriptodepresija, sto znaci da se neki djelovi njegovog dna nalaze ispod nivoa mora. Takva mjesta nazvana su sublakustricni izvori ili oka. Ima ih oko 30. Najdublje ''oko'' je Radus, dubine 60 m, a po nekim podacima i dublje, dok je prosjecna dubina Jezera oko 6 m.

...Njegove obale su razudjene i bogate brojnin zalivima, poluostrvima i rtovima, vecinom mocvarne, obrasle sirokim pojasom trske. Biljni svijet je bogat i raznovrstan. Pored zivopisnog barskog bilja, posebno je interesantna kasoronja (Trapa longicarpa ssp. scutariensis)*, dok bistru vodu krase i u velikom dijelu prekrivaju bijeli i zuti lokvanji*. Jedino je dio juzne obale kamenit i cuva reliktne sume kestena. Brojna su mala ostrva, tzv. gorice. Niska su, kamenita i obrasla lovorikom, brsljanom, divljim narom i sibljem.

...Kao znacajno staniste vodenih ptica Skadarsko jezero je Ramsar konvencijom 1996. godine upisano u Svjetsku listu mocvara od medjunarodnog znacaja.

...Zahvaljujuci prvenstveno ocuvanju ekosistema i usled nepristupacnosti nekih djelova jezera, narocito uz njegovu sjevernu mocvarnu obalu, Skadarsko jezero je ''pticji raj'' cak za 264 vrste ptica, od kojih su mnoge u najvecem dijelu svojeg areala, prorijedjene i ugrozene. U Evropi rijedak kudravi pelikan (Pelicanus crispus) postao je zastitni znak jezera i Nacionalnog parka.

...O bogatstvu i raznovrsnosti ihtiofaune govore podaci da u vodama sliva Skadarskog jezera zivi 48 vrsta riba, dok je u vodama koje zahvata Nacionalni park nastanjeno 39 vrsta od ukupno 44 do sada registrovanih. Pored autohtonik vrsta, kakve su krap (Cyprinus carpio) i ukljeva (Alburnus alburnus alborella) interesantno je prisustvo i nekih morskih kao sto su jegulja, cipol, skakavica i kubla.

...Mnogobrojni kulturno-istorijski spomenici: arheoloska nalazista, manastirski kompleksi i utvrdjenja, razbacani u sirokoj lepezi u basenu Skadarskog jezera, govore da je jos u XIV i XV vijeku ovo podrucje bilo znacajno kulturno srediste.

...Izuzetnu grupu kulturnog nasledja cini tradicionalno narodno graditeljstvo, stara nenaseljena i zapustena ribarska naselja, smjestena na samoj obali Jezera, Radus, Krnjice, Poseljani, Karuc, u kojima se nekada stanovalo, zivjelo od ribarenja i rasplijetale ribarske mreze.

  

 

 

011/22-82-051

011/22-82-052

011/317-42-09

011/22-74-579

065/22-82-051

bglucky@gmail.com

bglucky07@mts.rs

VIBER: 065/22-82-051

Radno Vreme

LETNJE

PONEDELJAK - PETAK: OD 10-18h
SUBOTOM: OD 10-15 h

ZIMSKO

PONEDELJAK – PETAK: OD 09–17h
SUBOTOM: OD 10–14h

bonitetna

logo
 

WizzAir Prodaja Avionskih Karata



Najnovije Vesti Blog iz Turizma
Prevoz do Crne Gore
Autobuska Linija za Grcku
putno osiguranje

 

bglucky travel agencija
Putem Skypa

utas

prodaja stanova pik smrtovnice blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi


Fatal error: Allowed memory size of 67108864 bytes exhausted (tried to allocate 72 bytes) in /home/web009/public_html/count.php on line 7