Letovanje Kipar 2020.

Kipar je ostrvska država u istočnom delu Sredozemnog mora. Ostrvo je dugo bilo raskršće između Evrope, Azije i Afrike, a još uvek su prisutni mnogi tragovi drevnih civilizacija - rimske, vizantijske i venecijanske.Kipar se prostire na nešto više od 9.000 km2. To je, inače, najtoplije ostrvo Mediterana, sa oko 340 sunčanih dana godišnje. Zovu ga i Afroditino ostrvo, jer se, prema predanju, ovde iz morske pene rodila grčka boginja ljubavi. Najpoznatije letovalište na Kipru je Limasol, grad poznat po prelepim plažama. Nikozija je pravo mesto za ljubitelje spoja modernog i tradicionalnog. To je glavni grad Kipra još od 12. veka i turisti uglavnom uživaju u starom delu grada sa korzoom i kafićima na kaldrmi. Glavni turistički centri su Limassol, Ayia Napa, Paphos, Protaras.

 

 

 

 kip.jpg

 

 

 

 

Drugi grad po veličini, posle glavnog grada Nikozije, predstavlja glavnu trgovačku luku i važan turistički centar, od aerodroma Larnake udaljen je oko 65 km. Ima mediteransku klimu, sa najvišom prosečnom temperaturom (maj - novembar) od 27C, dok je temperatura mora oko 25C. Letnja sezona traje od marta / aprila do novembra. Limasol ima prelepu peščanu plažu sa dugim i lepo uređenim šetalištem duž mora. Letovalište se preporučuje porodicama, parovima kao i mladima, jer ima veliki izbor restorana, barova, noćnih klubova, firmiranih butika...

 

Legendarno mesto rodjenja boginje ljubavi i lepote, Afrodite, nalazi se u jugozapadnom delu ostrva, 110km udaljen od aerodroma Larnake. UNESCO je stavio ceo grad na listu svetske kulturne baštine. Duž obale Pafosa postoji veliki broj malih peščanih plaža koje su popularne za porodice sa decom zbog sadržaja koje nudi i mnogobrojnih taverni. Najviša prosečna temperatura (maj - novembar) iznosi oko 28C, dok temperatura mora oko 25C.Pafos je po predanju mesto rođenja Afrodite, grčke boginje ljubavi. U doba stare Grčke i starog Rima Pafos je bio glavno središte Kipra. Ostaci palate rimskog nadzornika sa divnim mozaicima predstavljaju danas veliko turističko odredište.

 

Živopisno turističko mesto koje se proteže duž „Fig Tree Bay“ (zaliva smokvinog drveta) na jugoistočnoj obali ostrva, na oko 45km od Larnake. Pre nego što je postao turističko mesto, Protaras je bio nenaseljen. Područje je bilo pokriveno vetrenjačama od kojih neke još postoje. Protaras karakterišu peščane plaže, mirna i topla voda tako da su idealne za porodice sa decom. Najviša prosečna temperatura (maj - novembar) iznosi oko 30C, dok temperatura mora oko 25C. U Protarasu se nalazi manji vodeni park, idealan za porodice sa malom decom.

   

Larnaka je najveći grad na Kipru. Glavni aerodrom ovog ostrva se nalazi upravo ovde. Grad je važna luka i važna turistička destinacija. Najviša prosečna temperatura (maj - novembar) iznosi oko 28C, dok temperatura mora oko 24C. Grad Larnaka ima peščanu plažu, opremljenu suncobranima, ležaljkama, tuš kabinama...Veliki broj plaža nagrađene su plavom zastavicom što doprinosi kvalitetu plaža. Grad je poznat po lepo uređenom šetalištu uz obalu mora, duž kojeg se nalaze drvoredi palmi.
. Grad je dovoljno veliki da turistima pruži sve potrebne sadržaje, ali ne i previše bučan pa i oni koji vole malo mirniji odmor mogu da posete ovo mesto. Dužina same plaže je 25 km. U samom centru grada nalazi se 6 muzeja kao i arheološka nalazišta koja mogu biti zanimljiva turistima.

 

Nalazi se oko 40 km od aerodroma Larnake. Poznato je po predivnim belim peščanim plažama nosiocima plave zastave EU, zbog kristalno providne tirkizne vode i sadržaja koje nude. Pored porodičnog letovališta, ovo mesto je poslednjih godina postalo i „prestonica zabave“ sa preko 150 barova i diskoteka, pa je poznato i pod imenom „kiparska Ibica“. Posetioci imaju priliku da uživaju u mnogobrojnim sportovima na vodi poput jedrenja, surfovanja..takođe je omiljeno mesto ljubiteljima ronjenja. Najviša prosečna temperatura (maj - novembar) iznosi oko 30Cdok temperature mora je 25C. Ovo mesto ime je dobilo po manastiru koji se nalazi u samom gradu, a čije je ime upravo Agia Napa. Reč Napa je stara reč koja znači šumovita dolina, što potiče iz davnih vremena kada je grad bio okružen gustom šumom.

 

 

011/22-82-051

011/22-82-052

011/317-42-09

011/22-74-579

065/22-82-051

bglucky@gmail.com

bglucky07@mts.rs

VIBER: 065/22-82-051

Radno Vreme

LETNJE

PONEDELJAK - PETAK: OD 10-18h
SUBOTOM: OD 10-15 h

ZIMSKO

PONEDELJAK – PETAK: OD 09–17h
SUBOTOM: OD 10–14h

bonitetna

logo
 

WizzAir Prodaja Avionskih KarataNajnovije Vesti Blog iz Turizma
Prevoz do Crne Gore
Autobuska Linija za Grcku
putno osiguranje

 

bglucky travel agencija
Putem Skypa

utas


Fatal error: Allowed memory size of 67108864 bytes exhausted (tried to allocate 32 bytes) in /home/web009/public_html/count.php on line 7