Savet: 

Ulaz u Arenu se naplaćuje 8 € i ne obuhvata nikakvu turu već samo ulazak. Takođe se naplaćuje i ulazak u Julijinu kuću i košta 7 €. Kuća ne poseduje nikakve istorijske elemente, a izlazak na terasu se dodatno naplaćuje. Savetujemo da se popnete na toranj Lamberti odakle ćete doneti neverovatne fotografije s obzirom na to da je toranj visok 84m. Arheološki muzej je jedna od stanica pod oznakom ˝obavezno˝ kao i katedrala Sv. Anastazije.

Valuta: 
Evro

Turistički vodič za Veronu - Najslavnija ljubavna priča u svetu je prva asocijacija a ponekad i jedini motiv za mnogobrojne turiste koji žele da posete Veronu. Ni ne slute da je celokupno gradsko jezgro pod zaštitom UNESCO-a, da je tu zabranjeno graditi nove objekte, da je grad prepun crkvi raznih stilova, grandioznih palata, mostova, raskošnih vrtova, zanosnog amfiteatra, arene i mnogih drugih građevina od kojih zastaje dah.

Sve o Veroni / Forum, Saveti i komentari Veorina putovanje - Grad se nalazi u podnožju Alpa, između Trsta i Milana u regiji Veneto. Kada je grad nastao ostaje misterija, ali se pominje od 550 god. p.n.e. u različitim spisima i dokumentima. Podignut je na reci Adiđe (Adige) koja je nekad predstavljala granicu sa Mletačkom  republikom.
Ukoliko dolazite automobilom znajte da je parkiranje u centru moguće ali skupo. Ukoliko pak dolazite vozom, glavna železnička stanica se nalazi na 15 minuta hoda od centra grada i Arene. U našim aranžmanima za Veronu se koristi autobuski ili kombinacija autobuskog i avio prevoza.
Tu i počinjemo put kroz prošlost, istoriju i legedne.

Arena se nalazi na trgu Bra (Piazza Bra), najvećem trgu u Veroni (na ulazu na trg iz ulice Roma nalazi se Šekspirova bista), i treća je po veličini u Italiji. Sagrađena je 30.-ih godina prvog veka i jedna je od najočuvanijih u Evropi. Mogla je da primi i do 30 000 gledalaca. Danas, iz bezbednosnih razloga prima oko 15 000 i koristi se prevashodno za koncerte i opere zbog svoje neverovatne akustičnosti. Bila je vrhunac arhitekture. Nažalost celokupne civilizacije arenu je 1117. pogodio zemljotres ostavivši je bez spoljnih zidova fasade čiji je kamen kasnije poslužio kao materijal za mnoge druge građevine ali i puteve. Kamen može da se prepozna po svojoj crvenkasto beloj boji i često je uglačan do perfekcije. Zapadnom stranom trga, zvanom Liston, nižu se autentični italijanski kafei koji podrazumevaju brzo ispijanje kafe uz poneki kroasan ili kolačić.

Jedan od glavnih trgova je i Erbe (Piazza delle Erbe), koji se smatra centralnom gradskom tačkom. U blizini je i trg Gospode (Piazza dei Signori).  Na ovom trgu se nalazi Danteov spomenik i toranj Lamberti (Torre dei Lamberti 84m odakle se pruža izuzetan pogled). U njegovoj blizini je Kameni most (Ponte Pietra), podignut u rimsko doba ali srušen za vreme Drugog svetskog rata od strane Nemaca pa ponovo podignut 50.-ih godina prošlog veka od autentičnog kamena. Nadomak je i Julijina kuća. Tu slobodno odvojte bar koji sat, manje zbog razgledanja više zbog gužve i legendi koje su vezane za ovo mesto. Iako se ulazak u dvorište ne naplaćuje, ulazak u kuću i izlazak na najpoznatiju terasu iz ljubavnih priči se naplaćuje. U dvorištu se nalazi i Julijin kip. Legenda koja je vezana za ovo mesto je najverovatnije lansirana od strane lukavih gradskih vlasti nakon Šekspirove priče. Legenda kaže da devojke treba da dodirnu desnu ruku Julijinog kipa a mladići desnu bronzanu dojku. Ukoliko to učine istovremeno, veruje se da će večno ostati zajedno. Legendu kvari podatak da je zapuštenu kuću sa balkonom renovirao grad i proglasio je Julijinim domom. Na zidove dvorišta se ispisuju imena parova i ljubavne želje. Međutim priča je sjajno prošla i i vremenom je postala ˝istina˝ u koju ljudi veruju a o čemu svedoče i uglačani delovi Julijine statue.

Šetnjom jednom od glavnih ulica Via Roma stiže se do tvrđave Kastelvekio (Castelvecchio), zamka iz 13. veka sagrađenog za porodicu Skaljeri (Scaligeri).
Verona je prepuna katedrala i crkvi od kojih su tri najpoznatije: Duomo (12.vek), Sv. Anastazija (Sant Anastasia) koja je i najveća u gradu i najvažnija San Zeno Mađore (Sant Zeno Maggiore). Sv. Anastaziju krase mermerni stubovi i predivne freske. U katedrali Duomo je sahranjen papa Lucius III za koga kažu da je voleo Veronu više nego Rim, a San Zeno Mađore se smatra najvažnijom romanskom građevinom Verone i gornje Italije. Njena gradnja je započeta u 5. veku iznad groba biskupa Zenona. Fasada i prozori su izuzetno lepo ukrašeni reljefom iz jevanđelja a baziliku odlikuje i zvonik iz 1045. godine.

Ne propustite obilazak amfiteatra sa druge strane reke i Arheološki muzej sa kog se pruža predivan pogled na grad.

U Veroni je živeo i pisao Dante Aligijeri (Dante Alighieri) koga generacije pamte i proklinju po čuvenoj ˝Božanstvenoj komediji˝, jedan od najvećih italijanskih i svetskih pisaca.

Iako su je Pariz i Rim neopravdano pretekli na polju romantike, svako ko je minut šetao Veronom se neće složiti sa tim ili će bar posumnjati u tu činjenicu. Grad obiluje intimnim kafeima, restoranima i tratorijama sa predivnim pogledima na reku ili grad, koji su zavučeni i skriveni od gužve i svega što može umanjiti neki značajan divan trenutak Ljubavi. Ljubav se u ovom gradu piše velikim slovom.