Stara Raška- Nemanjićka Srbija

 

Sopoćani, Đurđevi stupovi, Stari Ras i Petrova Crkva, Gradac, Studenica, Žiča  + fakultativa: isposnice Svetog Save 

 

 

06.06.2020.-07.06.2020.

 

 

 

 

Raška je bila jedna od srpskih srednjovekovnih država, sa središtem u Starom Rasu, nedaleko od današnjeg Novog Pazara. Raški vladari su nosili naslov velikih župana. Uspon Raške započeo je krajem 11. veka, za vreme vladavine velikog župana. Raški veliki župan Stefan Nemanja je u drugoj polovini 12. veka postao najmoćniji među srpskim vladarima stvorivši jedinstvenu državu koja je obuhvatala skoro sve srpske zemlje.

Raški stil u srpskoj arhitekturi tokom srednjeg veka, obuhvata vremenski period od sedme decenije XII do kraja XIII veka. Sam stil je dobio naziv po reci Raški, oko koje je gravitirala tadašnja država. Raški stil je dobio poseban naziv i originalni je domet srpskih arhitekata koji su stvorili promenu u arhitekturi crkvenih objekata što je rezultovalo u uspostavljanjem posebnog originalnog stila u sakralnoj arhitekturi po kome su postali poznati u svetu. Za ovu epohu u arhitekturi je vezano i tzv. zlatno doba srpskog slikarstva koje počinje sa živopisanjem Đurđevih Stupova oko 1175. godine i završava se sa Gradcem oko 1275. godine, a svoj vrhunac dostiže u Sopoćanima.

 

1. dan 06.06.( subota)

            Polazak iz Beograda u 00:15 h. Udobna noćna vožnja uz usputna zadržavanja radi odmora do manastira Sopoćani koji je podigao kralj Stefan Uroš I Nemanjić nedaleko od izvora reke Raške. Jutrenje i Sveta Liturgija u manastiru.

Nakon toga stručno razgledanje manastirskih relikvija i najlepšeg freskoslikarstva u Srbiji uz licenciranog vodiča. Živopis u Sopoćanima predstavlja najveći domet srpske srednjovekovne umetnosti zbog čega je ovaj manastir još 1979. uvršten na Uneskovu listu svetske baštine. Poklonjenje moštima kralja Uroša I i delovima moštiju svetih lekara Kozme i Damjana.

            Nastavak putovanja prema manastiru Đurđevi Stupovi. Manastir je podigao veliki župan Stefan Nemanja u prvim godinama nakon stupanja na presto i posvetio ga Svetom Đorđu. Slobodno vreme u manastiru i poklonjenje moštima Svetog kralja Dragutina.

            Nakon toga nastavak puta prema Starom Rasu i obilazak prestonice srpske srednjovekovne države Raške. Obilazak crkve Svetih apostola Petra i Pavla (Petrova crkva) koja predstavlja najstariji spomenik crkvene arhitekture na prostoru Srbije i prvobitno je sedište Raške episkopije. Slobodno vreme u Novom Pazaru.

            Odlazak u manastir Gradac, zadužbinu kraljice Jelene Anžujske (monahinja Jelisaveta), koji se nalazi na obodu šumovitih padina Golije udaljen 21 km severozapadno od Raške. Obilazak crkve posvećene Blagovestima. Poklonjenje delovima moštiju svetog kralja Dragutina i njegove majke kraljice Jelene.

Nastavak puta prema manastiru Studenica. Dolazak u manastir i smeštaj u manastirski konak. Večera. Noćenje u konaku.

 

2. dan 07.06.( nedelja)

Jutrenje i Sveta Liturgija u  Bogorodičinoj crkvi manastira Studenica. Doručak. Obilazak manastirskog kompleksa Studenice uz pratnju vodiča: zidine, trpezarija, riznica, konaci, Bogorodičina crkva (arhitektura i freskoslikarstvo, trifora, kivoti sa moštima svetitelja (celivanje moštiju svetog Simeona Mirotočivog, svetog Simona Monaha (Stefan Prvovenčani), svete Anastasije...), čuveno Studeničko Raspeće...), Kraljeva crkva, Nikoljača...

U zavisnosti od vremenskih prilika i broja prijavljenih putnika mogućnost fakultativnog odlaska do donje i gornje isposnice Svetog Save. Isposnice Svetog Save nalaze se na obroncima planine Radočelo, udaljene 12 km od manastira Studenica. Donja isposnica udaljena je 1.5 km od magistralnog puta (30 min pešačenja planinarskom stazom), Gornja isposnica je udaljena 3.5 km (i do nje se stiže za 1h istom stazom). Gornja isposnica predstavlja ozidani pećinski kompleks do koga se stiže uskim drvenim mostićem priljubljenim uz samu liticu. Odmah do isposnice se nalazi i crkva Pridvorica iz 12. veka posvećena Sv. Đorđu. Do isposnice vredi otići i zbog neobičnosti samog mesta, sa malenog proplanka nad ivicom duboke provalije pruža se neverovatan pogled na okolna brda, doline, sela i litice... Fakultativni izlet uključuje prvi deo puta koji idemo autobusom a nakon toga nastavljamo planinarskim stazama.  Preporučujemo da na ovaj put krenu putnici koji su u dobroj fizičkoj kondiciji.. Putnici koji ne idu do isposnice imaće priliku da provedu još nekoliko sati u prelepom rezervatu biosfere Golija-Studenica, obilaze crkve u manastiru ili provedu  slobodno vreme u manastirskoj prodavnici ili obližnjem restoranu.

Nakon povratka iz isposnice Svetog Save nastavak putovanja kroz Dolinu jorgovana/ ljubavi/kraljeva uz interesantne priče o njenom nazivu, reci Ibar, tvrđavi Maglič, Krstovgradu... Dolazak u manastir Žiča, sedište srpske arhiepiskopije koji je podigao kralj Stefan Prvovenčani i obilazak manastirskog kompleksa. Slušaćete interesantne priče o sedmovratoj Žiči i razlozima zašto je crkva obojena u crvenu boju. Nakon slobodnog vremena u manastiru, povratak za Beograd.

Dolazak u Beograd u večernjim časovima.

 

 

Cena: 7000 din

Specijalna cena do 31.03. 5800 din

 

 

Aranžman obuhvata:

  • Prevoz turističkim autobusom (tv, video i audio oprema, klima).
  • Smeštaj na bazi 1 noćenja u manastirskom konaku u manastiru Studenica u višekrevetnim sobama sa polupansionom (doručak i večera)
  • Razgledanja i obilaske po programu.
  • Usluge stručnog vodiča.
  • Agencijske usluge.

 

Aranžman ne obuhvata:

  • Fakultativni izlet do isposnica Svetog Save – 600 din

 

Način plaćanja:

  • Gotovinskom uplatom 40% prilikom rezervacije, ostatak 20 dana pre putovanja
  • 40% odmah, ostatak na tri mesečne rate čekovima građana bez uvećanja

 

 

Kalkulacija je rađena za najmanje 40 putnika.

 

Usled nedovoljnog broja putnika organizator putovanja ima pravo otkaza putovanja, najkasnije 5 dana pre termina polaska.

 

Organizator putovanja je  licenca OTP 219/2020., kategorija A 25 izdata 01.02.2020. godine. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja organizatora putovanja. Molimo Vas da Opšte uslove putovanja pažljivo pročitate.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

011/22-82-051

011/22-82-052

011/317-42-09

011/22-74-579

065/22-82-051

bglucky@gmail.com

bglucky07@mts.rs

VIBER: 065/22-82-051

Radno Vreme

LETNJE

PONEDELJAK - PETAK: OD 09-18h
SUBOTOM: OD 10-14 h

ZIMSKO

PONEDELJAK – PETAK: OD 09–17h
SUBOTOM: OD 10–14h

bonitetna

logo
 

 

WizzAir Prodaja Avionskih Karata
Najnovije Vesti Blog iz Turizma
Prevoz do Crne Gore
Autobuska Linija za Grcku
putno osiguranje

bglucky travel agencija
Putem Skypa

utas

Ukupno: 1726

Danas: 1726

Juče: