JERUSALIM  2023

Putovanje Jerusalim 2023 

   

IZRAEL – SVETA ZEMLJA

<<JERUSALIM-VASKRS 2023>>

>

 

 Božić u Svetoj Zemlji - Vitlejem - Dobročinstvo - 2022 

                                                             

Download Detelina Sa 4 Lista - Full Size PNG Image - PNGkit

  

POŠTOVANI PUTNICI ZBOG VELIKOG INTERESOVANJA ZA IZRAEL-SVETU ZEMLJU , NUDIMO VAM VIŠE PROGRAMA-ZA SVAČIJU DUŠU

MOŽETE POGLEDATI NA NAŠOJ NOVOJ WEB STRANICI BGLUCKY.CO.RS.

 

 

jesus-christ-triumphal-entry-949744-wallpaper.jpg

 

 

                                                                                   IZRAEL
                                                    PUTOVANJE U SVETU ZEMLJU
         
                     Polazak: 12. novembar 2023 / Povratak: 16. novembar   2023.                                                                        

                                       5 dana (4 noćenja)- avionom i autobusom 

Izrael je sveta i obećana zemlja u kojoj je rođeno  hrišćanstvo. Na svetoj zemlji  su sagrađena najveća svetilišta i mesta hodočašća. U  Izraelu su i grobnice najvećih jevrejskih predaka ali je i mesto prvpolaganja Zavetnog kovčega sa Deset božjih zapovesti.
Tel  Aviv, Jerusalim, Vitlajem, Mrtvo more i reka Jordan, Via Dolores, Kumran i Masada samo je delić onog zbog čega vredi videti i doživeti ovu u mnogo čemu specifičnu zemlju fascinantnih gradova, od onih nastalih pre Hista pa sve do današnjih metropola, zemlju zadivljujućih kulturno-arheoloških lokaliteta, neverovatnih istorijskih dešavanja koja liče na legende, zemlju inspirišućih pejzaža… Susret uživo sa Izraelom je putovanje za one koji  žele da znaju, da dožive, za avanturiste koji prepoznaju kulturne vrednosti bez predrasuda, za one koji žele da obiđu svet…I još nešto: Izrael je danas moderna zemlja izutetne  lepote i velelepne  baštine koju posećuju milioni turista iz celog sveta. Zato, ne propustite priliku da sebe i svoju ličnost obogatite novim saznanjima i duhovnim vrednostima.

DAN 1

BEOGRAD

(12.11.2023.) BEOGRAD – TEL AVIV- JERUSALIM Sastanak putnika na aerodromu „NikolaTesla" kod šaltera Big Blu-a, dva i po časa pre poletanja. Poletanje za Tel Aviv u 00:30 časova (let JU816). Dolazak u 04:20 časova. Transfer autobusom do Jerusalima (oko sat i po vožnje). Doručak. Slobodno vreme ili fakultativno razgledanje Jerusalima i Vitlejema. Smeštaj u hotelu. Večera. Noćenje.

DAN 4

JERUSALIM

(13.11- 15.11.2023.) JERUSALIM Doručak. Slobodno vreme. Mogućnost organizovanja fakultativnih izleta. Večera. Noćenje.

DAN 5

BEOGRAD

(16.11.2023.) JERUSALIM- TEL AVIV- BEOGRAD Doručak. Odjavljivanje iz soba oko 11:00 časova. Slobodno vreme za individualna razgledanja i kupovinu do polaska na aerodrom Ben Gurion u Tel Avivu. Poletanje za Beograd u 19:00 časova (JU 813). Dolazak u 21:00 časova.

 

CENA PUTOVANJA PO OSOBI U EVRIMA: 1099 EUR + 465 EUR FAKULTATIVNI IZLETI PO OSOBI U DVOKREVETNOJ SOBI.

(Plaćanje u dinarima po zvaničnom srednjem kursu Narodne banke Srbije, na dan uplate)

 

NAPOMENE: Dvokrevetne sa pomoćnim ležajem ne preporučujemo za tri odrasle osobe, jer treći krevet ne odgovara standardnoj veličini i rade se na upit, kao i jednokrevetne sobe

U cenu putovanja je uračunato: Prevoz avionom i autobusom na navedenim relacijama, avio-takse u iznosu od 64,59 evra, koje se sastoje od sledeće nerefundabilne takse: 12.00 YR evra i refundabilnih: 0.98RF, 19.38RS, 0.22RS, 27.53IL, 4.48LG evra (avio-takse u trenutku pravljenja programa i podložne su promeni – plaćaju se u konačnom iznosu sedam dana pre početka putovanja), smeštaj u dvokrevetnim standardnim sobama u hotelu sa  4* u Jerusalemu (ili sličnom, po lokalnoj kategorizacij) na bazi polupansiopna, transferi (aerodrom-hotel-aerodrom), doručak po dolasku, troškovi organizovanja i vođenja putovanja.

 

U cenu putovanja nije uključeno: Fakultativni izleti sa uključenim ručkom (za koje se opredeljuje prilikom prijavljivanja, i plaća u agenciji), napojnice za lokalne vodiče i vozače koje su u ovom delu sveta obavezne (35 evra za ceo boravak) i međunarodno putno zdravstveno osiguranje koje uključuje i osiguranje u slučaju lečenja Covida-19.

 

SMEŠTAJ:

Holy Land hotel 4*- Jerusalim https://www.holylandhotel.com/ ili sličan

Hotel Holy Land gleda na Stari grad Jerusalima i nalazi se van istorijskih zidina, a u njihovoj neposrednoj blizini.

Od ovog hotela možete da dopešačite do najvažnijih religioznih mesta, uključujući Hramovnu goru, Džamiju Al Aksa i Zapadni zid. Na 5 minuta hoda nalazi se stanica jerusalimske lake železnice Kapija Damaskus (Damascus Gate).

Grob Isusa Hrista i Crkva svih naroda nalaze se na manje od 15 minuta hoda.

Sobe u hotelu Holy Land uređene su moderno i imaju drveni nameštaj svetle boje. Svaka soba uključuje klima-uređaj i kablovsku televiziju. Ima besplatan bežični internet i sobe sa sopstvenim kupatilom.

U restoranu se služe jela internacionalne kuhinje.

Raznovrsni doručak na bazi švedskog stola služi se svakog dana. U baru se služe alkoholna pića.

 

KORISNE INFORMACIJE ZA PUTOVANJE:

VIZE: Državljanima Srbije za ulazak u Izrael i turistički boravak do devedeset (90) dana nije potrebna viza. Na graničnom prelazu umesto unošenja štambilja u pasoš, izraelski pogranični organi izdaju karton o boravku, koji je potrebno čuvati sve vreme boravka u zemlji i pokazati prilikom izlaska iz Izraela. Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti šest meseci od datuma ulaska u zemlju.

Valuta: Izraelski šekel - ILS  1€ = 4,10 ILS1USD= 3,70 ILS

Klima: Mesec novembar se karakteriše veoma prijatnim vremenskim uslovima, sa temperaturama preko dana od 18°-24°C,  ali se noću mogu spustiti i do 12°C.

 

FAKULTATIVNI IZLETI:

 

Jerusalim i Vitlejem– celodnevni izlet Vožnja do Maslinove gore, mesta Vaznesenja Isusa Hrista, sa koje se pruža fantastičan pogled. Zaustavljanje na Sionskoj gori i obilazak groba kralja Davida, sobe tajne večere i hrama Uspenja. Odlazak do starog grada i šetnja kroz jermensku i jevrejsku četvrt, do restauiranog rimskog puta Kardo i Zida plača, najveće svetinje za Jevreje. Šetnja ulicom Via Dolorosa (Put bola ili Put krsta) koja predstavlja stradalni put Isusa Hrista, sa 14 stanica koje vode do crkve svetog Groba. Ulazak u crkvu. Vožnja do Vitlejema. Odlazak do crkve Rođenja, sagrađene za vreme cara Konstantina. Po predanju crkva je podignuta nad pećinom u kojoj je rođen Isus Hrist. To je inače jedna od najstarijih hrišćanskih crkava. Uključen ručak. Povratak u Jerusalim. (Cena 95€)    

 

Masada i Mrtvo more– celodnevni izlet Vožnja do Masade, izolovane stene sa platoom na vrhu i starim utvrđenjem građenim za vreme Heroda Velikog. Vožnja uspinjačom do vrha stene, odakle se pruža spektakularan pogled. Masada je bilo poslednje jevrejsko utvrđenje, do pada pod rimsku upravu 70.g. Nastavak vožnje do Mrtvog mora, na 400 m. ispod nivoa mora, najnižeg mesta na zemlji, kao i najslanijeg mora u kome nema živih bića, sem nekih bakterija. Kupanje, tj. plutanje u Mrtvom moru. Uključen ručak. Povratak u Jerusalim. (Cena 150€).

Sever Izraela– celodnevni izlet Vožnja dolinom reke Jordan do Nazareta, grada u kome je Isus proveo svoje detinjstvo. Obilazak bazilike Blagovesti i Crkve Svetog Josifa. Prolazak kroz Kanu, ka Tiberijasu, gradiću koji se nalazi na obali Galilejskog jezera. Vožnja duž Kinerat jezera ka Kapernaumu. Obilazak ostataka drevne sinagoge. Nastavak ka Tabi i poseta crkve Umnožavanja hleba i ribe. Nastavak vožnje ka mestu Jardenit, na kome je kršten Isus Hrist. Uključen ručak. Povratak u Jerusalim. (Cena 125€).

 

Tel Aviv– celodnevni izlet Vožnja autobusom do Tel Aviv-a. Po dolasku panoramsko razgledanje glavnog grada Izraela, ili kako je popularno nazvan “grad koji nikada ne staje”. To je bio prvi moderni jevrejski grad u Izraelu, a danas predstavlja ekonomski i kulturni centar zemlje. Atmosfera ovog grada je vrlo živahna, užurbana. Ima puno zabave, bogat noćni, ali i bogat kulturni i umetnički život. Tel Aviv je grad karakteristične arhitekture različitih stilova od kojih je najprisutniji I najzanimljiviji internacionalni Bauhaus stil. Centralni deo Tel Aviva koji se zove Beli Grad sastoji se od velikog broja građevina tog stila. Baš zbog toga Beli grad proglašen je za Kulturnu Baštinu čovečanstva. Istorija Tel Aviva počinje u Jafi, 3000 godina staroj luci. Današnji stari grad Jafa potiče iz otomanskog perioda i predstavlja umetnički i turistički centar. Uključen lagani ručak- falafel. Povratak u Jerusalim. (Cena 95€)

 

Cene su formirane na bazi min. 35 osoba.

 

 

 

 

SVETA ZEMLJA I MISTICNI JORDAN

 
    DATUMI POLASKA:

1. dan (21.oktobar 2023.) BEOGRAD.

Sastanak grupe kod INFO PULTA, pored šaltera za check in na aerodromu “Nikola Tesla” u 21.30 h.

2. dan (22.oktobar 2023.) BEOGRAD - TEL AVIV - VITLAJEM.

Poletanje aviona za Tel Aviv u 00.30 h (JU 816). Sletanje aviona u Tel Aviv u 04.20 h po lokalnom vremenu. Panoramsko razgledanje grada koji je osnovan na rubovima drevnog lučkog grada Jafa, i predstavlja jedan od najstarijih gradova na svetu, a pretpostavlja se da je star 4000 godina. Tel Aviv i Jafa su 1950 godine spojeni u jednu upravnu jedinicu. Odlazak za Vitlajem. Smeštaj u hotel. Poseta i obilazak grčkog pravoslavnog hrama posvećeonog Rođenju Gospoda Isusa Hrista u Vitlajemu, najstarija očuvana hrišćanska crkva u kojoj se nalazi Pećina Hristovog Rođenja, Hrama sv. Katarine - katolička crkva koja obeležava mesto Rođenja Isusa Hrista. Polje pastira i hram koji obeležava prvu objavu Rođenja. Večera. Noćenje.

3. dan (23.oktobar 2023.) VITLAJEM - JERUSALIM - VITLAJEM.

Doručak. Polazak autobusom za Jerusalim. Razgledanje, grada koji je smešten na Judejskim brdima i star preko 4.000 godina. Osvajali su ga i razarali Egipćani, Vavilonci, Grci, Rimljani, Persijanci, muslimani, hrišćani, mameluci, Turci... Jerusalim, se sastoji od modernog dela i starog grada koji je opasan zidinama u koji je moguće ući kroz jednu od osam kapija, a podijeljen je na četiri nejednaka dela: muslimansku čevrt, hrišćansku četvrt, jermensku i jevrejsku četvrt. Jevreji grad zovu Jerušalajim ili "grad mira", hrišćani ga nazivaju Jerusalim, a muslimani Al Kuds ili Sveti grad. Celodnevno razgledanje Jerusalima od Maslinske Gore, Crkve Pater Nostre (Crkva Očenaša) - ukoliko je otvorena za posete, koja ima i Očenaš na srpskom jeziku. To je jedino mesto gde se danas može videti reč Srbija u Svetom mestu za hrišćanstvo, veličanstven pogled na duhovnu metropolu sveta, upoznajemo strukturu kvartova Starog grada, prostorni položaj lokaliteta koji ćemo obići, Kedron dolinu i drevnu jevrejsku nekropolu. Nastavljamo razgledanje ulicom Cveti, (poslednji Gospodnji ulazak u Jerusalim), Dominus Flevit (mesto oplakivanja Jerusalima), pored ruskog manastira Marije Magdalene čije zlatne kupole krunišu Getsiman. Silazimo do Getsimanskog Vrta i obilazimo: crkvu Agonije, mesto Hristove molitve, Judinog poljupca i hapšenja. Te pored Crkve Sv. Stefana arhiđakona, prvomučenika Jesejeve doline posetićemo crkvu Bogorodičinog Uspenja, grobnog mesto presvete Bogorodice. Nastavak obilaska Jerusalima: Brdo Cion: obilazak Sobe na spratu, mestu Tajne Večere, Davidov grob, crkve Bogorodičinog Usnuća - ukoliko je otvorena za posete. Kretanje kroz jevrejsku četvrt. Kretanje ulicom Via Cardo, najstarijom ulicom grada. Izlazak na prostor Zapadnog zida, Zida Plača, najveće jevrejske svetinje, podno Hramovnog Brega. Via Dolorosa, Stradalni put Gospoda Isusa Hrista sa usputnim stanicama: Simeon iz Kirineje, Veronikin ubrus, drugi Hristov pad. Nastavak kretanja kroz hrišćansku četvrt. Obilazak najveće Hrišćanske svetinje:Crkve Hristovog groba i Vaskrsenja, kompleksa hramova i kapela koji uključuju Golgotu - mesto raspeća, Kamen pomazanja, grobno mesto Gospoda Isusa Hrista – mesto Vaskrsenja. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

4. dan (24.oktobar 2023.) VITLAJEM / JERUSALIM /.

Doručak. Slobodno vreme za individualno razgledanje ili fakultativni izlet za Jerusalim. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

5. dan (25.oktobar 2023.) VITLAJEM– CEZAREA - HAIFA – NAZARET.

Doručak. Odlazak do Cezareje, obilazak nekada najveće luke Mediterana i punih šest vekova glavnog grada rimske provincije Judeje koji je osnovao car Irod dajući mu to ime da izrazi lojalnost rimskom imperatoru Cezaru Augustu. Od stare Cezareja je ostao rimski teatar, hipodrom, Cardo koji govore o veličini i bogatstvu grada koje je bilo sedište guvernera u kojoj je stolovao i Pontije Pilat. Iz Cezareje je apostol Pavle odveden u Rim da bi mu se sudilo i odavde je godine 66. nove ere buknula pobuna Jevreja protiv Rimljana posle koje su uništeni Jerusalim i drugi hram. Nastavak puta do Haife grada koji je izgrdjen na obroncima planine Karmel, istorija naselja obuhvata više od 3000 godina. Haifa, danas najpoznatija luka Izraela i jedan je od najlepših gradova u zemlji, a prepoznaje se po predivnim Bahajskim vrtovima sa zlatnom kupolom hrama koji se pružaju u dužini od jednog kilometra.  Nastavak puta do Nazareta . Smeštaj u hotel. Večera. Noćenje.

6. dan (26.oktobar 2023.) NAZARET – JERDENIT - GORA BLAŽENSTVA – KAPERNAUM - NAZARET.

Doručak. Razgledanje jednog od najznačajnijih mesta koja se spominju u Bibliji je zasigurno Nazaret. Reč je o gradiću Isusovog odrastanja i mestu prema kojem je dobio ime – Isus Nazarećanin. Iako današnji Nazaret nema mnogo sličnosti s onim biblijskim, u njemu se nalazi mnoštvo, za hrišćane, posebnih mesta. Pravoslavni hram Arhanđela Gavrila, podignut na mestu Marijinog Izvora. Katedralni hram Blagovesti, veličanstvene i grandiozne arhitekture. Crkva pravednog Josifa. Odlazak za Jardenit izvorište reke Jordan iz jezera, mesto koje danas prepoznajemo kao mesto Kršetenja. Odlazak na Goru Blaženstva, poznata po „propovedi na gori“ sa koje puca pogled na Tabhu i Kapernaum, mesta u kojima je Hristos dugo boravio i činio čuda. Hram Blaženstva je izgrađen 1937 godine i kupola je osmougaona i simbolizuje 8 blaženstva. Odlazak za Kapernaum. Obilazak arheološkog lokaliteta grada u kome je Hristos živeo, propovedao, isceljivao: Petrova kuća, Bela sinagoga. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

7. dan (27.oktobar 2023.) NAZARET – AJLOUN - DJERAS - AMAN.

Doručak. Odlazak za Jordan, prelazak granice. Nastavak putovanja. Poseta TVRĐAVI - AJLON - koju je sagradio 1184 Izz ad-din Usama bin Munqidh, Saladinov general koji je porazio Krstaše 1187 godine. Ovo je izuzetan primer Islamske arhitekture, i zbog svoje izvanredne pozicije čuvao je puteve između južnog Jordana i Sirije. Nastavak putovanja za JERASH - najbolje očuvani grad rimskog carstva. Grad je doživeo zlatno doba pod Rimskom upravom i danas je najbolje očuvan grad Rimske provincije. Vekovima je bio sakriven u pesku, pre nego što je počelo iskopavanje koje je otkrilo izuzetan primer Rimske provincijske, urbane arhitekture srednjeg istoka: popločane ulice sa kolonadama, pozorište, prostrani trgovi, kupatila, fontane. Ispod Grčko-rimske spoljašnosti, grad takođe čuva finu mešavinu istoka i zapada: Grčko-rimsku mediteransku bazu i tradiciju arapskog orijenta. Nastavak putovanja za AMAN grad koji se prostire na 19 brda. Danas je to moderan grad od 1.5 mil. stanovnika, a nekada je bio prestonica Jordanskog Hashemit kraljevstva. U bronzano doba bio je poznat po nazivom Rabbath-Ammon, a kasnije kao Filadelfija. Nudi različite istorijske lokalitete iz Neolitskog, Helenističkom, Rimskog i Islamskog perioda. Lokalitet koji je poznat kao citadela uključuje mnoge građevine, kao što je Herkulov hram, Omajad palata i Vizantijska crkva. U dnu citadele nalazi se Rimsko pozorište sa 6.000 sedišta, koje se i dan danas koristi za neke kulturne događaje. Tri muzeja nude uvid u istoriju i kulturu Jordana, a to su Arheološki muzej, muzej folklora i muzej narodnih običaja. Smeštaj u hotel. Noćenje.

8. dan (28.oktobar 2023.) AMAN - MADABA – PLANINA NEBO – KARAK - PETRA.

Doručak. Odlazak do Madabe “grada mozaika“, čuvenog po spektakularnim Vizantijskim i Umajadskim mozaicima, gde se nalazi mapa Jerusalima i Svete zemlje (6 vek). Sastavljen je od 2 miliona delova obojenog kamena. Bukvalno, stotine drugih mozaika (od 5 do 7 veka) nalazi se u crkvama i kućama Madabe. Nastavak putovanja autobusom do planine Nebo odakle se pruža pogled na Svetu zemlju i gde je po predanjima umro Mojsije. Nastavak putovanja. DVORCI KRSTAŠA-kraljevski put prepun je ostataka iz krstaškog perioda. Najznačajnija tvrđava je Karak. Fascinantni primeri arhitekture i vojne tradicije tog vremena. Karak- sam zamak je pre upečatljiv nego lep i prestavlja primer krstaškog vojnog arhitektonskog genija. Zamak je uvećan novim zapadnim krilom koji su dodali Ajubidi i Mameluci. Nastavak putovanja. Po dolasku u Petru smeštaj u hotel. Noćenje.

9. dan (29.oktobar 2023.) PETRA.

Doručak. Obilazak Petre. PETRA spada u jedno od najpoznatijih turistička atrakcija. Zaostavština je Nabatinjana, naroda koji se naselio u južnom Jordanu pre više od 2000 godina. Danas je na listi Unesko kulturne baštine i privlači putnike iz svih delova sveta. Najpoznatiji spomenik u Petri je riznica koja se odjednom pojavljuje na kraju Siq-a (1 km duga ulica oivičena zidovima visokim 200m). U njoj se nalaze stotine gradjevina: hramovi, kupatila, ulica sa kolonadama i otvoreno pozorište sa 3000 sedišta, gigantski manastir iz prvog veka i moderan arheološki muzej. Povratak u hotel. Noćenje.

10. dan (30.oktobar 2023.) PETRA /WADI RUM/ - VITLAJEM.

Doručak. Slobodno vreme ili fakultativni izled za Wadi Rum poznat i kao Dolina meseca, to  je područje različitih pustinjskih predela sa lepezom uskih klanaca, prirodnih lukova, vrtoglavih litica, klizišta i pećina. Posetioce očaravaju visoke planine peščara koje se uzdižu do 1500 metara visine. Petroglifi, natpisi i arheološki ostaci pronađeni na ovom području svedoče o 12.000 godina ljudske naseljenosti i međudelovanju sa prirodom. Posebno je vredno njegovih 25.000 rezbarija i 20.000 natpisa u stenama zahvaljujući kojima se može pratiti evolucija ljudske misli i rani razvoj pisma. Beduini, meštani Wadia Ruma, žive ovde već hiljadama godina. Tradicionalno nomadsko pleme, beduini su izvorno bili stočari koji su se selili od lokacije do lokacije kroz pustinju. Mnogi od njih i dalje vode nomadski način života. Wadi Rum upisan na UNESCO-v popis mesta svetske baštine. Odlazak za Vitlajem, Smeštaj u hotel. Večera. Noćenje.

11.dan (31.oktobar 2023.) VITLAJEM - TEL AVIV - BEOGRAD.

Doručak. Sobe treba napustiti do 11 h. Odlazak za Tel Aviv. Let za Beograd u 19.00 h (JU 813). Dolazak u Beograd u 21.00 h.

   

ARANŽMAN OBUHVATA
  • avionske i aerodromske takse u Beogradu i Tel Avivu (na dan objavljivanja programa i koje su podložne promenama), avionski prevoz na relaciji Beograd-Tel Aviv-Beograd, transferi prema programu putovanja, smeštaj u hotelu kategorije tri zvezdice u dvokrevetnim ili dvokrevetnim sobama sa pomoćnim ležajem na bazi polupansiona (samousluživanje) u Izraelu i na bazi noćenja sa doručkom (samousluživanje) u Jordanu, razgledanje gradova prema programu putovanja i troškovi organizovanja putovanja.

 

               

ARANŽMAN NE OBUHVATA
  • medjunarodno putno zdravstveno osiguranje, troškovi Antigenskog ili Pcr testa za ulazak i izlazak iz zemlje ukoliko bude bio potreban, napojnice za lokalne vodiče i vozače (oko 80 evra po osobi), medjugranični prevoz i takse za prelazak Izraelsko-Jordanske granice (oko 45 evra po osobi), ulaznice za lokalitete i angažovanje lokalnog vodiča u Jordanu i Izraelu (oko 180 €) kao i fakultativni izleti.

                                             

 

 

 

 

 

    

 

 

 

        

 

 

  

 

 

 

 

011/22-82-051

011/22-82-052

011/317-42-09

011/22-74-579

065/22-82-051

bglucky@gmail.com

bglucky07@mts.rs

VIBER: 065/22-82-051

Radno Vreme

LETNJE

PONEDELJAK - PETAK: OD 10-18h
SUBOTOM: OD 10-15 h

ZIMSKO

PONEDELJAK – PETAK: OD 09–17h
SUBOTOM: OD 10–14h

bonitetna

logo
 

WizzAir Prodaja Avionskih KarataNajnovije Vesti Blog iz Turizma
Prevoz do Crne Gore
Autobuska Linija za Grcku
putno osiguranje

 

bglucky travel agencija
Putem Skypa

utas

Ukupno: 169

Danas: 169

Juče: