Manastir Mileševa i bajkoviti meandri Uvca

 

U PRIPREMI...

 

 

Manastir Mileševa nalazi se u neposrednoj blizini Prijepolja izmedu planina Zlatar i Jadovnik, na reci Mileševki.
Zaštitnik hrama i izgradnja: Crkva manastira Mileševe posvecena je Svetom Spasu-Vaznesenju Gospodnjem i zadužbina je kralja Vladislava, sina Stefana Prvovencanog.Vreme zidanja hrama nije tacno utvrdeno, u literaturi se navodi godina 1234. kada je Vladislav postao kralj, ali je verovatnije da je izgradnja i živopisanje završeno još za života Stefana Prvovencanog a po želji Svetog Save, dakle pre 1228.godine.
Arhitektura: Crkva je raškog tipa, jednobrodna sa jednom kružnom kupolom na kockastom postolju, što ce kasnije postati karakteristika za staru srpsku crkvenu arhitekturu. Spoljna priprata, sagradena oko 1236.godine posle smrti Svetog Save, takode ima kupolu na kockastom postolju. Cela crkva je spolja omalterisana i okrecena.

 

Slikarstvo: Mileševske freske odaju izuzetno visok umetnicki kvalitet. Slikari su bili Grci, školovani u jednom od velikih centara Vizantijskog carstva, u Carigradu, Nikeji ili Solunu, gde je negovan rad u tehnici mozaika. Živopis u naosu i oltaru, nastao je po želji Svetog Save, i nastavlja studenicku praksu imitacije mozaika-freske na zlatnoj pozadini sa iscrtanim kvadraticima ili na plavoj pozadini bez kvadratica. 
Velika pažnja posvecena je portretima na srpskoj vladarskoj porodicnoj kompoziciji.Izdvajaju se portreti kralja Vladislava-ktitora, zatim Svetog Save, Svetog Simeona-Nemanje, prestolonaslednika Radoslava i Stefana Prvovencanog. Cuvene po vrednosti su freske inspirisane kasnoantickim i vizantijskim mozaicima, Hristos u Cvetima, Andeo na kamenu Hristovog groba – “beli Andeo”,Bogorodica iz Blagovesti, koje potvrduju da su Mileševu oslikali nesumnjivo najveci umetnici koje je imalo evropsko slikarstvo XIII veka.
Manastir je puna tri i po veka, od 1237. do 1594.godine, bio grobnica Svetog Save.
Ime: Ime Mileševa, manastir je dobio po reci Mileševki koja se kod Prijepolja uliva u Lim.

 

Nedaleko odatle može se posetiti kanjon reke Uvac, stanište belog bora i reliktne ptičije vrste na Balkanu - beloglavog supa. Ovaj prirodni rezervat, kao ekološko područje bogato je interesantnim pejzažima, bistrom vodom bogatom ribom, sa mogućnošdu splavarenja i foto-turizma. Kanjon reke Uvac sa dolinama njenih pritoka, više predivnih jezera i pećina, stoletne šume, retke biljke i razne vrste životinja čine ovaj deo Srbije jedinstvenim. Centar rezervata predstavlja kanjonska dolina reke Uvac sa visokim i strmim liticama do 350 metara. Posebnu vrednost 119 kilometara ove reke, koja izvire na Ozrenu, daju meandri...Gledajući sa visine, stiče se utisak kao da se priroda dvoumila u kom pravcu da usmeri reku, pa zato reka vijuga i pravi predivne rečne krivine.

Prostor oko klisure karakterišu brojne pećine, pretežno neispitane i nepoznate. Po lepoti među njima se izdvajaju Tubića pećina i Ušačka pećina, jedna od najdužih u Srbiji (6.185 metara). Ulazi u pećine su povremeno potopljeni, ali se čamcima može ući unutra. Pećine odlikuju bogatstvo pećinskog ukrasa.

 

 uvac.jpg

 

OPIS IZLETA:

 

1.dan – Polazak iz Beograda u ranim jutarnjim časovima sa dogovorenog mesta. Vožnja luksuznim turističkim autobusom. Vožnja preko Čačka, sa pauzom za riblju čorbu (fakultativno) u Ovčarsko-kablarskoj klisuri, poznatoj još kao Sveta gora Srbije zbog mnoštva manastira koji se nalaze ovde. Poseta nekim od manastira i nastavak putovanja prema manastiru Mileševi. Dolazak i obilazak ovog prelepog manastira, zadužbine kralja Vladislava, sina kralja Stefana Prvovenčanog a unuk Nemanjin. Manastir Mileševa je inače najpoznatiji po čuvenoj fresci Beli anđeo. Slobodno vreme za odmor, večera u manastirskom restoranu. Noćenje u konaku manastira.

 

2.dan – Posle doručka napuštanje manastira i nastavak puta prema Uvcu.  Vožnja brodićem kanjonom reke Uvac kroz čuvene meandre, sa posetom nekoj od čuvenih pećina, šetnja pešačkom stazom odakle ćete imati neverovatan pogled na meandre, pešterski visoravan, Zlatar i Javor. Slobodno vreme za fotografisanje. Posle 4-5 sati uživanja u prelepoj prirodi ovog dela Srbije polazak za Beograd. Dolazak u Beograd u ranim večernjim satima.

 

CENA IZLETA.............3800,00 dinara

 

Cena izleta uključuje:

• Prevoz autobusom turističke klase po programu.

• Smeštaj u konaku manastira Mileševa:, noćenje, doručak .

• Obilazak Ovčarsko-kablarske klisure.

• Troškovi putarine i parkinga.

• Predstavnika agencije tokom putovanja.

 

Cena izleta ne uključuje:

 

• Individualne troškove putnika, kao i sve druge troškove koji nisu u ceni izleta.

• Čorba u nekom od restorana u Ovčarsko-Kablarskoj klisuri

• Večera u manastirskom restoranu 1000,00din

• Ručak na Uvcu 500din

• Vožnja brodićem kroz kanjon reke Uvac, 1000,00din

• Degustacija pršute, vina i rakije u selu Mušvete na Zlatiboru – 650,00din

 

Način i uslovi plaćanja:

 

• Plaćanje se vrši u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu Banca Intesa na dan uplate

• Gotovinsko plaćanje: 40% prilikom rezervacije, ostatak najkasnije 15 dana pre početka aranžmana,

• Čekovima građana mogučnost plaćanja na rate.

 

Organizator putovanja je turisticka agencija organizator putovanja sa licencom OTP 27/2015

Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja turističke agencije organizatora putovanja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

011/22-82-051

065/22-82-051

Radno vreme od 09 do 19h
Subotom od 09 do 15h

bglucky@gmail.com

bglucky07@open.telekom.rs

VIBER: 065/22-82-051

logo
 

 

WizzAir Prodaja Avionskih Karata


rent a car beograd iznajmljivanje automobila

Najnovije Vesti Blog iz Turizma
iznajmljivanje autobusa
putno osiguranje

bglucky travel agencija
Putem Skypa

Ukupno: 198

Danas: 198

Juče: