Ravanica

Manastir Ravanica se nalazi oko 10 kilometara istočno od Ćuprije, u podnožiju Kučajskih planina, u živopisnoj klisuri reke Ravanice. Specifičnost geografskog položaja je u tome što se na istoku izdiže planinsku masiv sumovitih Kučajskih palnina, a na zapadu se pruža plodna dolina Velike Morave. Dakle, na istoku su obronci Karpata, a nasuprot ovom planinskom masivu, na zapadu je žitorodno Veliko Pomoravlje.

Pored manastira protiče reka Ravanica. Manastir Ravanica je sa Ćuprijom povezan asfaltnim putem, koji vodi prema Senjskom Rudniku.

Manastir Ravanica sazidan je 1381. godine, kao zadužbina kneza Lazara i kneginje Milice. manastir Ravanica pripada manastirima Moravske škole.

U srednjem veku manastir je poznat pod imenom Ravno. Ni jedna crkva nije toliko opevana u našim narodnim pesmama kao Ravanica.

Manastir čine tvrđava, konak i sama crkva. Tvrđava je podignuta verovatno nešto ranije od crkve, još za života kneza Lazara, što se može pročitati na restauriranoj i visoko uzdignutoj severnoj kuli.

Manastir konak, podignut je tokom XVIII veka, spada u retko sačuvane građevine tog vremena. To je velika jednospratna zgrada smeštena odmah do crkve koja svojom arhitekturom podseća na zdanja manastira u Vojvodini. Danas u manastiru Ravanica počivaju mošti kneza Lazara.

Manastir Ravanica pruža vrlo povoljne uslove za razvoj izletničko-rekreativnog turizma. Ovaj spomenik poseduje prirodne, rekreativne i kulturno istorijske vrednosti.

 

 

 

 

 

011/22-82-051

065/22-82-051

Radno vreme od 09 do 19h
Subotom od 09 do 15h

bglucky@gmail.com

bglucky07@open.telekom.rs

VIBER: 065/22-82-051

bonitetna

logo
 

 

WizzAir Prodaja Avionskih Karata
Najnovije Vesti Blog iz Turizma
iznajmljivanje autobusa
putno osiguranje

bglucky travel agencija
Putem Skypa

Ukupno: 56

Danas: 56

Juče: