Turska Letovanje 2022

 

 

 

Turska je država koja se prostire većim delom u zapadnoj Aziji i sa nekih 3% u jugoistočnoj Evropi. Nalazi se na obalama Crnog, Mramornog, Egejskog i Sredozemnog mora. Predstavlja zemlju kontrasta, s jedne strane nastoji da sačuva tradiciju i običaje, dok sa druge, s nestrpljenjem žuri u savremenu budućnost. Zemlja koja spaja istok i zapad, dva kontinenta, bila je dom za mnoge značajne kulture i svetske civilizacije više od deset hiljada godina. Mnogi je nazivaju kolevkom civilizacije, a iskopine koje svedoče o tragovima ljudskog života iz doba neolita, vraćaju nas 6.500 god p.n.e. Od tada pa sve do savremenog doba ovim teritorijama prohujalo je nebrojeno civilizacija i kultura, svaka od njih ostavljajući vidljive tragove. Danas Turska zauzima površinu od 780.580 km2 i ima oko 70 miliona stanovnika. Poslednjih godina turizam je doživeo nagli uspon, a Turska se svrstala u 20 najznačajnijih svetskih turistickih destinacija. Prelepi pejzaži smaragdnih uvala, kilometri peskovitih plaža, bistra tirkiznoplava voda, mediteranska klima, tradicionalna kuhinja, krstarenja, luksuzni hoteli, privlače godišnje preko 20 miliona turista iz celog sveta.

 

 DRAGI PUTNICI POGLEDAJTE NAŠ NOVI SAJT NA: WWW.BGLUCKY.CO.RS

 

MRAMORNO MORE

KUMBURGAZ

223884276.jpg

 

Turska je država koja se geografski prostire na dva kontinenta. Anadolija, azijski deo države, zauzimaoko 97% površine Turske. Evropski deo koji se nalazi u istočnoj Trakiji zauzima oko 3% površine. Nalazi sena obalama Crnog, Mramornog, Egejskog i Sredozemnog mora, što je, svakako, čini zanimljivim turističkim odredištem. Kumburgaz je gradić nadomak Istanbula(60 km) I omiljeno je letovalište njegovih stanovnika.

EGEJSKA REGIJA

Sarimsakli se nalazi na severnoj obali Egejskog mora, preko puta grčkog ostrva Lezbos. Od Izmira, jednog od najvećih turskih gradova, udaljen je 155 km, a od Beograda ga deli 1.150 km. Sarimsakli ima jednu od najlepših i najdužih peščanih plaža na Egejskom moru (15 km). Ovo podneblje je Svetska zdravstvena organizacija svrstala među najbolje vazdušne banje budući da vlažnost vazduha iznosi neverovatnih 0,5 % pa samim tim blagotvorno deluje na plućne bolesti. Sarimsakli ima 7 000 stanovnika, a u nekoliko navrata se i naše stanovništvo naseljavalo na tim prostorima, tako da se često čuje naš jezik i posebna pažnja pridaje našim turistima. Sarimsakli je nekada je bio miran ribarski gradić koji bi ponekad ugostio putnike namernike na putu ka većim egejskim turističkim mestima. Sada ovo mesto pretenduje da bude u samom vrhu turskih letovališta. Šetalište pored plaže je prepuno restorana i pružiće Vam užitak uz zadivljujući zalazak sunca. Noćni klubovi i barovi nude nešto više onima koji od letovanja očekuju nezaboravnu zabavu. Nedaleko od Sarimsaklija nalaze se mnoga istorijska mesta koja svakako vredi posetiti kao deo bogate istorije ovog kraja: Troja (170 km), Pergamon (65 km) i Efes (250 km).

 

Kušadasi je primorski grad i popularno letovalište na obali Egejskog mora. Nekada je Kušadasi bio malo ribarsko naselje. Svakoga dana u luku Kušadasija pristaju veliki putnički brodovi sa turistima koji dolaze da vide drevni Efes. Pored luke u centru grada nalazi se zidine Starog grada gde je smešten veliki broj radnjica, restorana i mesta za noćni provod. Plaže su pretežno peščane i nalaze se na desetak min. od grada i kao stvorene su za sunčanje

 
 Didim.jpg

 

Još jedan biser Egejskog mora, letovalište Didim, nalazi se na oko 100 km severno od Bodruma, u oblasti Altinkum, na severnoj obali zaliva Guluk.

Sama reč „altinkum“ znači „zlatni pesak“, a svako ko se nađe na mestu gde se susreću dve glavne plaže, videće da je oblast sa pravom dobila taj naziv.

Nekadašnje jonsko svetilište Dydima, dom je jednom od najlepših primera jonskog stila, hramu posvećenom bogu Apolonu. U samom podnožju hrama se nalazi i čuvena glava meduze.

Bodrum je popularno tursko letovalište na obali Egejskog mora i luka u provinciji Mugla. Nalazi se na poluostrvu Bodrum, u blizini severozapadnog ulaza u zaliv Gekova, nasuprot grčkog ostrva Kos. Danas je poznati turistički i jahting centar. Grad je vrlo popularno turističko odredište zbog svoje živopisne obale i živog noćnog života.

 

Grad Marmaris smešten je u predivnom zalivu, prirodno napravljenoj luci, sa zelenim brdima u pozadini. Nalazi se veoma blizu Rodosa, oko 50 min. vožnje hidrogliserom, pa ga i svakodnevno posećuje veliki broj turista sa ovog grčkog ostrva. Obala je izuzetno uredjena, sa predivnim malim plažama puno rastinja i blagom klimom. Kao i većina turskih gradova Marmaris ima svoj bazar gde možete naći svašta za kupovinu, od koze, krzna, tekstilne galanterije i naravno zlata.

 

Fetije je prestižno letovalište sa prelepim peščano-šljunkovitim plažama, tirkiznim morem i bujnom vegetacijom.Na 12 km od Fetija nalazi se slavna Olu Deniz ili Plava laguna, najlepša plaža na ovom delu Mediterana. Iznad grada nalaze se ostaci tvrđave koju su podigli vitezovi sa Rodosa. Fetije Vam nudi sadržaje za dnevni i noćni provod, živopisne bazare, restorane, barove, diskoteke...

 

ANTALIJSKA REGIJA

 

 

 

 

 

 

Kemer se nalazi 42 km udaljen od Antalije, na putu Antalije – Finike.. Ovo je jedno od najluksuznijih letovališta, izgrađeno u novije vreme. Veliki broj luksuznih hotela, holiday tipa, kompletno opremljena marina, kao i raznovrsni sportovi na vodi, čine ovo letovalište omiljenih među turistima dubokog džepa. Gradić čine nekoliko ulica prepunih prodavnica.

 

Nalazi se na krajnjem jugu, zapadnog dela Turske, na predivnim obalama Sredozemnog mora. Hoteli su uglavnom izvučeni van grada, na mirnijim i atraktivnijim turističkim zonama. Centar Antalije čine stenoviti i palmama oivičeni bulevari, dok ga prati stari grad sa uskim krivudavim uličicama. Za mogućnost šopinga i noćnog života, dovoljno govori podatak da je Antalija milionski grad i jedna od najvećih luka Mediterana.

 

Oblast Antalije, koja nudi mistiku prošlosti današnjem dobu, naziva se turskom rivijerom, jer je krase bogatstvo istorijskog nasleđa i prirodne lepote. Antalija se nalazi u zapadnom delu mediteranske obale Turske. U drevno doba Antalija je pripadala kraljevstvu Pamfilija („zemlja svih plemena“) i to ime svakako zaslužuje jer su se na tom području smenjivale mnoge civilizacije kroz istoriju.

 

Belek je novo, moderno turističko naselje nalazi se na 30 min. od Antalije. Tu se nalaze najkuksuzniji hoteli na dugim peščanim plažama, okruženim borovim šumama, eukaliptusima, i divno uredjenim baštama. Belek je jedinstveno prirodno okruženje za veliki broj ptica, a posebno je poznata sova, koja je ujedno i zaštitni simbol grada Beleka. Belek je čuven po dobrim golf terenima u Nacionalnom golf parku.

 

Side je jedan od najpoznatijih antičkih gradova u Turskoj. Njegovu okolinu oplemenjuju plantaže narova. Danas je Side slikoviti centar sa antičkim ostacima, dve peskovite plaže, brojnim radnjama i hotelima, kafićima i restoranima koji gledaju na more... U uskim ulicama se nalaze suvenirnice koje nude turske rukotvorine. U neposrednoj blizini se nalazi hram Apola, rimsko kupatilo (danas muzej), fontane, pozorište i grobnice.

 

Alanja je grad sa mnogo različitih lica. Ovaj grad, smešten u istočnom delu turske obale,  odlikuju veoma izraženi kontrasti. Duge peščane plaže i hladne planinske reke, drevne ruševine iz rimskog doba i moderni hoteli, Orijent i Evropa na jednom mestu. Veliki broj spomenika od istorijskog značaja, 26 km duga peščana obala, prijatna atmosfera i izvanredan noćni život, su bez pogovora odrednice koje Alanju svrstavaju među jednu od turistički najatraktivnijih destinacija.

 

 

 

 

011/22-82-051

011/22-82-052

011/317-42-09

011/22-74-579

065/22-82-051

bglucky@gmail.com

bglucky07@mts.rs

VIBER: 065/22-82-051

Radno Vreme

LETNJE

PONEDELJAK - PETAK: OD 10-18h
SUBOTOM: OD 10-15 h

ZIMSKO

PONEDELJAK – PETAK: OD 09–17h
SUBOTOM: OD 10–14h

bonitetna

logo
 

WizzAir Prodaja Avionskih KarataNajnovije Vesti Blog iz Turizma
Prevoz do Crne Gore
Autobuska Linija za Grcku
putno osiguranje

 

bglucky travel agencija
Putem Skypa

utas

prodaja stanova pik smrtovnice blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi


Fatal error: Allowed memory size of 67108864 bytes exhausted (tried to allocate 16 bytes) in /home/web009/public_html/count.php on line 7