TURSKA LETOVANJE KUSADASI 2022
 
 
 
 
 
 
Kusadasi-turkey.jpg Ladies-beach-kusadasi2.jpg
slika-3.jpg slika-1.jpg
 
 

Kušadasi je popularno turističko letovalište na obali Egejskog mora. U prevodu označava „Ostrvo ptica“. Nalazi se 95km južno od Izmira, a u blizini su mu dva glavna međunarodna aerodroma, Izmir i Bodrum. Prostire se na više od 10 km, ali je veoma dobro povezan minibusevima - ’’dolmošima’’koji saobraćaju na svakih nekoliko minuta. Do pre 20-ak godina ovo je bilo malo ribarsko selo, a danas je renomirani turistički centar sa brojnim prodavnicama, prelepom marinom i živopisnim centralnim trgom – pešačkom zonom.

U antičko doba je bio poznat kao Neapolis. Od 15.veka je pod turskom vlašću, a do tada su njime upravljali trgovci iz Venecije. Kušadasi kakav danas postoji osnovali su Mlečani u 16. veku kao koloniju. Izgrađen je dvorac na ostrvu za potrebe posmatranja, a grad je okružen zidinama, kako bi se lakše zaštitio od napada pirata. I danas se mogu u gradu videti gradske zidine.

 

Ima tipičnu mediteransku klimu sa dugim toplim letima (temperatura vode je oko 22ºC), tako da sezona traje dugo (300 sunčanih dana). Temperatura: 30ºC do 35ºC. Najtopliji meseci su jul i avgust, kada je moguće da temperatura pređe i 40 C.

Najvažniji ukras ovog grada su prelepe peščane plaže koje privlače turiste iz svih krajeva sveta. Na kojoj god od njih da se nađete uživaćete u kristalno čistoj vodi, a možete se oprobati i u nekom od sportova na vodi. Postoji i mogućnost iznajmljivanja ležaljki i suncobrana. Najpoznatije plaže su:

- Ladies beach – najpopularnija plaža u Kušadasiju, naročito je posećena vikendom. Ime potiče iz istorijskog perioda, kada je ovde samo ženama bilo dozvoljeno da plivaju. Danas je plaža otvorena za sve. Do nje se iz centra može doći mini-busevima. Nalazi se u blizini centra Kušadasija, duga je 1 km, peščana je, na njoj se nalaze brojni restorani raznovrsne kuhinje, barovi, kao i najbolji klub na plaži. Prizor koji svakako vredi videti je zalazak sunca i on će vam dugo ostati urezan u sećanju.
-
Long beach - ova plaža udaljena je 6 km od Kušadasija, dugačka je oko 20 km, a na njoj se nalazi akvapark sa mnogobrojnim atrakcijama. Opremljena je ležaljkama i suncobranima, idealna je za plivanje i vodene sportove. Do nje se može doći mini-busem.
-
Kustur beach - udaljena je 3 km od centra grada, i do nje se može doći mini-busevima. Popularna je pre svega zbog čistoće i zato je pogodna za porodice koje letuju sa malom decom. Opremljena suncobranima, peščana je, a u nekim delovima šljunkotiva. 
- Downtown beach - jedina plaža koja se nalazi u centru Kušadasija. Opremljena je  ležaljkama i suncobranima. Preko puta plaže se nalazi bulevar, prepun prodavnica.
- Pigeon Island beach-privatna plaža, locirana na obodu ostrva, idealna za plivanje zbog savršeno bistre i duboke vode.

Za najmlađe je najveća atrakcija akva park na plaži Pamučak. Akvapark Adaland jedan je od najatraktivnijih parkova ovakvog tipa u Turskoj. Spada u jedan od deset najboljih akvaparkova u svetu. Raznovrsni tobogani, igre na vodi i brojne vodene zanimacije, privlače podjednako i decu i odrasle. Odmah pored akva parka je Delfin park pa pored mogućnosti da plivate sa delfinima, možete uživati i u njihovim akrobacijama. Najnovija atrakcija u parku je Morski park u kom možete postati deo morskog sveta.

Nacionalni park ’’Mili’’ je udaljen 25km od Kušadasija, nalazi se u gradu Guzelkamli. Park se prostire na površini od 28.000 ha. Savršen je izbor i ako volite šetnju planinskim stazama i ako volite uživanje na plaži. Idealno je mesto za piknik. Bogato je cvećem, pticama, životinjama. Sa Kušadasija svakih pola sata kreće dolmuš do ovog nacionalnog parka, a radno vreme parka je od 08:00h-19:00h.

Za ljubitelje noćnog života, dobar provod na Kušadasiju neće izostati. Veoma su popularni barovi i klubovi na plažama, ali i u starom delu Kušadasija – Kaleici, gde se i nalazi ’’Bar Street’’ u kojoj su smešteni skoro svi klubovi i barovi. U njima je ulaz besplatan, a ulica je otvorena do 04:00h. Za one koji vole tradiciju u starom dvorcu, karavansaraju, održava se Turska noć, gde mogu uživati u turskom plesu i muzici.

Kušadasi je raj i za šoping. Ovde možete pronaći sve - turske začine, keramiku, odeću. Prodavnice nemaju radno vreme, otvorene su od ranog jutra, do kasno u noć. Duž ulica postoje prodavnice suvenira. U blizini luke se nalazi tržni centar Scala Nuova i veliki bazar na kome se možete cenjkati i po znatno jeftinijoj ceni nabaviti ono što želite da kupite (leti bazar radi od 09:00h-00:00h).

U okolini Kušadasija se nalaze brojni antički gradovi koje svakako treba posetiti: Pamukkale, Efes (hram boginje Artemide), Didim, Milet, a od izleta još preporučujemo i: Nacionalni park (udaljen 25 km), ostrvo Samos (put trajektom traje 2h), krstarenje brodićem, Troja, jezero Bafa.

Kušadasi vam pruža sve što želite na jednom mestu – prelepe plaže, čisto more, istorija, Nacionalni park, klubovi, diskoteke, barovi, pa smo sigurni da nećete pogrešiti ako odlučite da posetite ’’najatraktivniji grad na Egejskom moru’’.

 

 

 

 

011/22-82-051

011/22-82-052

011/317-42-09

011/22-74-579

065/22-82-051

bglucky@gmail.com

bglucky07@mts.rs

VIBER: 065/22-82-051

Radno Vreme

LETNJE

PONEDELJAK - PETAK: OD 10-18h
SUBOTOM: OD 10-15 h

ZIMSKO

PONEDELJAK – PETAK: OD 09–17h
SUBOTOM: OD 10–14h

bonitetna

logo
 

WizzAir Prodaja Avionskih KarataNajnovije Vesti Blog iz Turizma
Prevoz do Crne Gore
Autobuska Linija za Grcku
putno osiguranje

 

bglucky travel agencija
Putem Skypa

utas

Ukupno: 210

Danas: 210

Juče: